Meteen naar de inhoud

Lucette van den Berg

Lucette van den Berg startte op 18 jarige leeftijd haar studie klassiek zang aan het conservatorium van Zwolle en werd na haar studie gecoacht door Cora Canne Meijer en Kevin Smith. In 1996 won zij een tweede plaats bij het Euregio Vocalisten Concours en legde zich toe op liedrecitals, met pianist Gerard van Reenen en oratorium, terwijl zij in haar studeerkamer, voor haar eigen plezier, Jiddische en Joodse muziek begon te zingen.
Gaandeweg begon haar interesse voor deze muziek steeds groter te worden en specialiseerde zij zich in de Jiddische taal en muziek. Zij volgde masterclasses bij specialisten op dit gebied in Weimar. Dit resulteerde in zes cd’s, waarbij zij niet alleen de muziek zong, maar deze arrangeerde en later ook componeerde.
Haar eerste CD Zing shtil/ Yiddish songs werd in binnen- en buitenlandse recensies met veel enthousiasme ontvangen.
Voor haar 3e CD ‘Friling’, met daarop nog niet eerder uitgebrachte muziek van Beyle Schaechter-Gottesman, kreeg zij een derde prijs in het JPF Song Award 2009 voor haar arrangementen. In 2020 werd de EP ‘Afile’ waarin ze samenwerkt met Alan Bern, genomineerd voor de ‘Independent Music Award’ in de categorie ‘Best EP world music’.
Haar zevende cd, met Sefardisch repertoire, die zij in samenwerking met Annedee Jaeger (gitaar) maakte, zal in 2022 uitkomen.
Lucette ontwikkelde een geheel eigen stijl, die het midden houdt tussen kleinkunst en ‘art-song’, op poëtische teksten die haar aanspreken.

In de loop van de tijd hebben al meerdere componisten, als Beyle Schaechter-Gottesman, Alan Bern (Brave Old World), Mikhoel Felsenbaum en Peter Schön nieuw repertoire voor haar geschreven. Daarnaast schrijft Lucette ook eigen composities voor solostem en voor koor.


Lucette werkte mee aan bijzondere projecten, onder andere:
In 2008 speelde ze samen met The Klezmer Society, het programma ‘Glikl’. In 2017 een Jiddisch/ Fries programma, ‘Vos iz geblibn’, met dichter Tsead Bruinja. Lucette zong tijdens de officiële opening van LF2018 waarbij zij een Jiddische component gaf. In 2018, een project met Arabische en Joodse musici, ‘Karwansera’.
In 2018 was Van den Berg ‘Ambassadeur van de Vrede’, voor de provincie Friesland.
In 2018-2019 werkte zij mee aan het internationale project ‘As she sings’. In 2019 zong zij haar solo programma ‘Suvenir’ en in 2020 speelde zij in de voorstelling ‘De Joodse Bruiloft’ onder regie van Sylvia Andringa (de Jonge Republiek).
  

Van den Berg werkte mee aan vele radio en televisie opnamen, o.a. voor de NPO, WDR (Duitsland), KRO en AVRO en de Joodse Omroep. Ze heeft op vele festivals en podia in Nederland, Duitsland Frankrijk, Moldavië, Israël en Noord Amerika gestaan. 

https://lucettevandenberg.nl/