Meteen naar de inhoud

Annedee Jaeger

Annedee Jaeger studeerde klassiek gitaar aan het Conservatorium van Amsterdam bij Theo Krumeich. In 1996 voltooide zij daar haar opleiding. Aan ditzelfde conservatorium volgde zij de bijvakken elektrisch gitaar bij Hans Kunneman en flamenco gitaar bij Eric Vaarzon Morel. Daarnaast beoefende zij tot 2004 de flamenco onder leiding van Ricardo Mendeville. Tijdens haar studie deed ze een masterclass bij de gitarist Gilardino en volgde ze een cursus flamenco in Cordoba onder leiding van Paco Peña. 

Sinds 1993 is Annedee Jaeger actief als uitvoerend musicus. Dat begon met het klassieke gitaartrio Idéfix. Sindsdien neemt zij deel aan verschillende ensembles en projecten (zoals het inspelen van de Douwe Egberts Grand Arome reclame) waarbij zij de weg van het klassieke repertoire is blijven volgen. Vanaf 1998 vormde ze met de bariton Ragnar van Linden van den Heuvell het Duo Toccante. Dit richtte zich vooral op het Spaanse repertoire met liederen van Manuel de Falla en Garcia Lorca. Twee jaar later vormde zij tevens een duo met Gerrie Jonker (fagot en fluit) waarbij zij zich specialiseerde in zowel de barokke periode als de hedendaagse muziek (met repertoire van Vivaldi tot Mitéran). Met het gitaartrio bestaande uit Iris Tjong Kim Sang en Ferry van der Klaauw verzorgden ze verschillende optredens. Het trio volgde een masterclass bij de beroemde Britse gitarist John Mills. 

In 2006 startte zij duo Artica met Bauwien van der Meer (sopraan), al vrij snel nam ze met dit duo haar 2e cd op. Na een tijdje hadden zij het idee om elk seizoen een project te starten met een ander instrument. Als eerste was dit met fluitiste Mariëlle Hutten en het seizoen daarop met cellist Joris van Haaften. Deze combinatie van zang, cello en gitaar bleek mede door de gekozen tijd, namelijk het interbellum een heel groot succes. Ook was dit een combinatie die nog niet bestond, waardoor ze alles zelf arrangeerde voor dit trio. Het zoeken naar ieder jaar een ander instrument stopte hiermee en werd het Eisler trio opgericht waarmee ze veelvuldig optreedt. De meest opmerkelijke was tijdens ‘s werelds grootste ‘Gothic festival’ in Leipzig. In de Eisler Mitteilungen werd opgemerkt dat ze overtuigden met hun vertolking van de muziek van de Duitse interbellum componist.   

Bij het uitkomen van hun tweede cd In Diesem Lande und in dieser Zeit werd Annedee Jaeger in het Radio 4 programma geprezen om de knappe arrangementen, en om haar gitaarspel die de muziek van Eisler een zekere meerwaarde gaf meenden de panelleden. Beide cd’s van dit trio kregen meerdere positieve recensies in de landelijke pers, waarbij Elsevier opmerkte dat de combinatie van wereldgeschiedenis door muziek een absolute ontdekking was. Inmiddels heeft Annedee Jaeger vijf cd’s op haar naam staan. Haar zesde cd, in samenwerking met Lucette van den Berg, zal in 2022 uitkomen. 

Behalve als uitvoerend musicus is Annedee Jaeger verbonden als docent aan het muziekcollectief Fulco de Minstreel in IJsselstein en geeft zij privé gitaarlessen thuis in Utrecht. 

http://www.annedee.nl/