Skip to content

Concert recensie – Einde Zael versterkt weemoedig concert

In de Meppeler courant van 13 maart 2022 schrijft Ton Henzen over het concert van Duo La Serena in Zael, Meppel.

https://meppelercourant.nl/cultuur/Einde-Zael-versterkt-weemoedig-concert-Recensie-Lucette-van-den-Berg-27536543.html

Einde Zael versterkt weemoedig concert | Recensie Lucette van den Berg

door Ton Henzen

De weemoedige stemming die sopraan Lucette van den Berg zaterdagavond in Zael met haar Sefardische liederen opriep, had voor de toehoorders een extra lading. Het prachtige programma van Duo La Serena – de Jiddische zangeres Lucette van den Berg in een ruisende robe werd begeleid door gitarist Annedee Jaeger – was de allerlaatste voorstelling in de kleinkunstzaal van Adriaan Meij aan het Zuideinde. De inmiddels 82-jarige initiatiefnemer begon Zael in 2011 nadat zijn echtgenote Katharina Meij-Netto in februari 2010 was overleden.

Lucette van den Berg, Adriaan Meij en Annedee Jaeger in Zael Meppel

Hij creëerde een podium voor ontmoetingen en kennismakingen met nieuwe vrienden en vriendinnen die net als hij ook worden geraakt door cultuur in de breedste zin van het woord. Zijn initiatief groeide zelfs uit tot het klassieke Erato Festival dat vorig jaar voor de tweede keer plaatsvond in Schouwburg Ogterop, in verschillende huiskamers en in de Grote Kerk.

In de bijna 600 jaar oude kerk trad toen de Palestijnse zangeres Nai Barghouti op. Adriaan Meij wist daar Oost en West bij elkaar te brengen. ,,Daarvoor verdient hij de Nobelprijs voor de Vrede,’’ zei voorzitter van de nieuwe Stichting Klassiek Drenthe Hayat Ezzeroili in een dankwoord. De stichting is opgericht om het Erato Festival voort te zetten.

Bijzondere keuzes

Het optreden van Lucette van den Berg en Annedee Jaeger is exemplarisch voor de bijzondere voorstellingen die Adriaan Meij in Zael programmeerde. Lucette van den Berg schreef aan de hand van mythes, sages en Sefardische liederen een mysterieus sprookje over de wonderschone koningsdochter Anna die droomt dat ze ooit keizerin van Konstantinopel wordt. Ze trouwt een knappe prins die echter op de dag van de bruiloft door zijn oudere neef wordt vermoord. Als een roos is hij in de bloei geknakt, zingt Lucette met wanhoop en diepe smart in haar welluidende stem.

Na de dood van de keizer neemt de wrede neef de troon over en wil hij met de zwangere Anna trouwen. Zij vlucht naar de door haar geliefkoosde Middellandse Zee. In het slaaplied Dorme voor haar zoon komen de veelzijdige kwaliteiten van Lucette van den Berg samen. Ze zingt prachtig en met haar mimiek verbeeldt zij het verdriet en de angst van de jonge moeder op indringende wijze.

Overtuiging

Lucette van den Berg zingt de Sefardische liederen vol overtuiging, ook al wordt ze gehinderd door een lichte verkoudheid. Deze is niets vergeleken met Covid-19 die haar al vroeg in de pandemie trof. Het duurde negen maanden, voordat ze weer haar oude zangniveau had bereikt.

Voor de laatste keer sprak Adriaan Meij met enig verdriet in zijn stem een kort welkomstwoord. Hij maakte bekend dat hij nog steeds niet gaat stilzitten. In de tuin staat een studio die hij wil inrichten als een vestzaktheatertje. Onder de naam Het Schuilevinkje kunnen er kindervoorstellingen worden gehouden. Hij denkt onder andere aan muziekprojecten, maar ook aan korte toneelavonturen.

Zael wordt verbouwd tot woning. De bezoekers aan het laatste concert genoten van het Duo La Serena. En van de aanblik van de schilderijen van Katharina Meij, de schildersezel met zwanen in een poel, de zwarte piano, de spiegels aan de wand, de kroonluchters aan het met bijzonder pleisterwerk gedecoreerde plafond en de paspoppen met de schilderachtig mooie kleding die zijn vrouw ooit voor een project had ontworpen. De vaste bezoekers gaan ook de nazit met het glas wijn missen.

Duo La Serena, zangeres Lucette van den Berg, Annedee Jaeger, gitaar, tekst Lucette van den Berg, Zael, zaterdagavond, 40 bezoekers (uitverkocht).